kakao

Hariliku kakaopuu vili ja võrse õitega

kakao, kakaopuu seemnetest valmistatud pulber, ka sellest (harilikult piimaga) tehtud virgutava toimega meeldivalõhnaline jook. Pärast kakaopuu viljade koristamist kääritatakse kakaoseemneid (nn kakaoube) lahtistes kuhi­lates või puitkastides 2–7 päeva temperatuuril 40–50°C. Pärast seda neid pestakse ja kuivatatakse päikese käes või tehissoojuses (kuni 75°C). Töötlemise käigus vähe­neb kakaoubades parkainete ning vee- ja lämmastikuühendite sisaldus, esialgne kibe maitse kaob ja vär­vus muutub punakaspruuniks. Seejärel puhastatakse kakaooad kestadest, praetakse ja peenestatakse. Kakaopulbri valmistamisel pressitakse peenestatud ubadest suu­rem osa rasvast välja, oad jahvatatakse ja sõelutakse. Kakaopulbri koostises on 12–22% rasva, 18–20% valke, 42–47% süsivesikuid, 4,5–8% mineraalaineid, 2,5–3% teobromiini ja 0,2–0,3% kofeiini. Kakaorasva ehk kakaovõid kasutatakse kondiitri- (šokolaadis, kompvekkides, küpsis­tes), kosmeetika- ja farmaatsiatööstuses (raviküünalde valmistamiseks).

Välislingid

VE, 2006; EME 1, 2008 (H.-E. Roosve)